Niewłaściwy sposób odżywiania może nasilać objawy choroby. Z tego względu konieczna jest modyfikacja żywienia zależna od postaci i okresu choroby, która na ogół zmniejsza szereg objawów zespołu jelita nadwrażliwego. Polega ona na indywidualnej eliminacji niektórych produktów żywnościowych nasilających dolegliwości. Należą do nich produkty wzdymające jak cebula, kapusta gotowana, suche warzywa strączkowe. U części chorych występuje nietolerancja na cukier mlekowy - laktozę. Dlatego po spożyciu mleka i innych produktów mlecznych występuje nasilenie objawów: wzdęcia i biegunka. Należy wykluczyć mleko, sery, jogurty i inne potrawy zawierające mleko. Wskazane jest też ograniczenie lub całkowite wykluczenie z diety kawy naturalnej i mocnej herbaty ponieważ zawarta w nich kofeina czy teina zwiększa kurczliwość mięśniówki jelita cienkiego i grubego i w ten sposób może nasilać dolegliwości. Z tego samego wzgędu zaleca się unikania picia wszelkich napojów alkoholowych. Modyfikacja diety zależy od postaci choroby.
Zespół jelita nadwrażliwego przebiegający z biegunkami
- konieczne jest zastosowanie diety ubogoresztkowej polegającej na ograniczeniu spożycia produktów zawierających włókna roślinne (poniżej 10 g/dziennie).
Zaleca się:
spożywanie oczyszczonych produktów zbożowych (pieczywo z mąki pszennej wysokoprzemiałowej, łuszczony ryż, makarony itp.), - ograniczenie spożycia surowych owoców zwłaszcza pestkowych, orzechów i warzyw bogatych w błonnik pokarmowy,
ograniczenie spożycia gruboziarnistych kasz, owsianki i razowego pieczywa oraz ostrych przypraw i alkoholu.
W okresie znacznego nasilenia się dolegliwości, zwłaszcza występowania biegunek istotna jest też modyfikacja sposobu przyrządzania potraw. Zaleca się następujące technologie przyrządzania posiłków:
gotowanie i gotowanie na parze,
pieczenie w folii,
duszenie.
Zespół jelita nadwrażliwego przebiegający z zaparciami
zaleca się wypijanie co najmniej 1,5 l płynów oraz dietę bogatoresztkową zawierającą co najmniej 30-50 g włókien roślinnych. Taka dieta zwiększa masę stolca, przyspiesza pasaż treści pokarmowej przez przewód pokarmowy i poprawia jego konsystencję a tym samym ułatwia i przyspiesza wydalanie stolca.
Zaleca się:
zwiększenie spożycia surowych owoców (zwłaszcza pestkowyfch) i warzyw o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (np. buraków, brukwi, kapusty itp.),