Prowadzisz zdrowy tryb życia i odżywiania, gdy:
Prawidłowe żywienie i styl życia mają nie tylko duże znaczenie dla ogólnej zdrowotnej i psychicznej kondycji człowieka, ale zapobiegają wielu chorobom, w tym zawałom serca, udarom mózgu, cukrzycy oraz wielu nowotworom złośliwyrh. Według Światowej Organizacji Badań nad Rakiem, prawidłowe żywienie może zapobiec, na przykład, rozwojowi 75% przypadków raka żołądka i raka jelita grubego oraz połowie przypadków raka piersi.
Tłuszcz zwierzęcy (zawieraący nasycone kwasy tłuszczowe), czyli masło, tłuste mięsa i wędliny, tłuszcz wieprzowy (boczek, słonina, smalec), tłuste sery oraz śmietana. W cholesterol obfitują podroby, jaja, tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego (masło, śmietana, tłuste mięsa i wędliny oraz tłuszcz wieprzowy).
Nie zaleca się spożywania alkoholu. Osoby pijące powinny koniecznie ograniczyć jego spożycie do 2 "drinków" dziennie (mężczyźni) lub 1 "drinka" dziennie (kobiety). Jeden "drink" odpowiada: 250 ml piwa (mała szklanka), 100 ml wina (l lamkpa) lub 25 ml wódki (mały kieliszek).
Prostym i polecanym przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) wskaźnikiem określającym masę ciała jest tzw. Body Mass lndex (BMI), czyli wskaźnik masy ciała wyrażony stosunkiem masy ciała (w kg) do wzrostu (w m2). BMI = masa ciała (kg) / wzrost (m)2 Prawidłowa masa ciała jest wówczas, gdy BMI zawiera się pomiędzy 18,5 a 24,9 kg/(m)2