ProktoVitaSpecjalistyczna praktyka lekarska
  • O mnie
  • Pierwsza wizyta
  • Diagnostyka
  • Choroby
  • Objawy
  • Diety
  • Do pobrania
  • Kontakt
Strona główna > Diety

Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?

Kiedy tryb życia i odżywiania jest "zdrowy"?

Prowadzisz zdrowy tryb życia i odżywiania, gdy:

  • utrzymujesz prawidłową masę ciata
  • nie palisz tytoniu
  • unikasz alkoholu lub spożywasz go w umiarkowanych ilościach
  • jesteś aktywny fizycznie (co najmniej 1 godzina wysitku fizycznego dziennie, np. 1 godzina szybkiego spaceru) oraz dodatkowo 1 godzina intensywnego wysiłku fizycznego tygodniowo (np. bieganie, pływanie)
  • odpowiednia dieta, tzn. taka, która nie tylko pokrywa zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki pokarmowe, ale jest również urozmaicona w odpowiednie produkty się w niej uzupełniające.

Jakie korzyści dla mojego zdrowia może mieć realizacja powyższych zaleceń?

Prawidłowe żywienie i styl życia mają nie tylko duże znaczenie dla ogólnej zdrowotnej i psychicznej kondycji człowieka, ale zapobiegają wielu chorobom, w tym zawałom serca, udarom mózgu, cukrzycy oraz wielu nowotworom złośliwyrh. Według Światowej Organizacji Badań nad Rakiem, prawidłowe żywienie może zapobiec, na przykład, rozwojowi 75% przypadków raka żołądka i raka jelita grubego oraz połowie przypadków raka piersi.

Jakie są wskazówki dotyczące prawidłowego żywienia?

  • Staraj się jeść urozmaicone pożywienie i rozkładać je równomiernie w ciągu dnia (najlepiej 5-6 razy dziennie).
  • Spożywaj 400-800 g warzyw i owoców (świeże i mrożone) dziennie przez cały rok.
  • Spożywaj w ciągu dnia 600-800 g produktów zbożowych i innych produktów będących źródłem węglowodanów złożonych (najlepiej ciemne pieczywo,gruboziarniste kasze),
  • Ograniczaj spożycie mięsa czerwonego (wieprzowina, wołowina). Mięso białe jest zdrowsze. Wybieraj ryby chude i tłuste oraz drób.
  • Ograniczaj spożycie tłustych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Wybieraj oleje roślinne, najlepiej olej rzepakowy lub oliwę z oliwek.
  • Ograniczaj spożycie potraw i produktów solonych oraz używanie soli kuchennej (maksymalnie l płaska łyżeczka dziennie).
  • Spożywaj jedynie okazjonalnie pieczone, grilowane i wędzone ryby oraz mięso.
  • Nie spożywaj źle przechowywanej żywności (np. w temperaturze pokojowejczy też w wilgoci).

Których produktów bogatych w tłuszcz zwierzęcy i cholesterol należy szczególnie unikać?

Tłuszcz zwierzęcy (zawieraący nasycone kwasy tłuszczowe), czyli masło, tłuste mięsa i wędliny, tłuszcz wieprzowy (boczek, słonina, smalec), tłuste sery oraz śmietana. W cholesterol obfitują podroby, jaja, tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego (masło, śmietana, tłuste mięsa i wędliny oraz tłuszcz wieprzowy).

Co oznacza unikanie spożywania alkoholu? Czy są jakieś normy jego spożycia?

Nie zaleca się spożywania alkoholu. Osoby pijące powinny koniecznie ograniczyć jego spożycie do 2 "drinków" dziennie (mężczyźni) lub 1 "drinka" dziennie (kobiety). Jeden "drink" odpowiada: 250 ml piwa (mała szklanka), 100 ml wina (l lamkpa) lub 25 ml wódki (mały kieliszek).

Co oznacza prawidłowa masa ciała? Jak ją kontrolować?

Prostym i polecanym przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) wskaźnikiem określającym masę ciała jest tzw. Body Mass lndex (BMI), czyli wskaźnik masy ciała wyrażony stosunkiem masy ciała (w kg) do wzrostu (w m2). BMI = masa ciała (kg) / wzrost (m)2 Prawidłowa masa ciała jest wówczas, gdy BMI zawiera się pomiędzy 18,5 a 24,9 kg/(m)2

Wybrane diety

Dieta bogatoresztkowa
Dieta lekkostrawna
Dieta w chorobach żołądka
Dieta w zespole jelita nadwrażliwego
Dieta zaparciowa
Dieta refluksowa
ProktoVita Specjalistyczna Praktyka Lekarska

Gabinet

  • O mnie
  • Pierwsza wizyta
  • Do pobrania
  • Kontakt

Oferta

  • Diagnostyka
  • Choroby
  • Objawy
  • Diety

Gabinet przyjęć

Łukasiewicza 78 /13c (Zalesie Park)
35-604 Rzeszów

Godziny przyjęć

wtorek: 8.30 - 12.30
środa: 15.30 - 19.00
piątek: 8.30 - 12.30

722 300 301
rejestracja@proktolog.rzeszow.pl
© 2023 ProktoVita. Wszelkie prawa zastrzeżone.